Om Social Media Com Skåne

Social Media Com Skåne är en ideell community grundad av Leif Kajrup med syfte att sprida erfarenhet och kunskap om sociala medier. Sista fredagen i varje månad träffas vi på FooCafé i Malmö och bjuder in en gästföreläsare för att introducera dagens ämne. Sedan följer frågor och diskussion. Alla är välkomna till våra träffar, det enda kravet är att man ska ha ett intresse i sociala medier, inget mer. Och det bästa är, det är gratis.

Bakgrund

Jag, Leif Kajrup aka @liffeman, startade Social Media Com Skåne redan 2008, då med namnet Social Media Club Skåne. Och det var i början av helt egoistiska skäl. Som egenföretagare i kommunikationsbranschen kände jag ett stort behov av få träffa andra som arbetade eller var intresserad av sociala medier. Så efter att ha fått inspiration av det som Annika Lidne och Björn Falkevik drog igång året innan i Stockholm så arrangerades den första Social Media Club Skåne lunchen på våren 2008 på Rådhuskällaren i Malmö. Deltagar då var, om jag minns rätt, bland annat Måns Adler från Bambuser, Martin Thörnkvist från Songs I Wish I Had Written och numera Media Evolution, Thomas Mårtensson från Mamilldo och Lars Krantz från Alaz. Under den första tiden så alternerade vi mellan att vara på Rådhuskällaren i Malmö och på Papi’s i Helsingborg.

Under åren har det arrangerats event både i Malmö och Helsingborg och vi har varit på flera olika lokaler, men tror vi att vi har hittat ”hem” med FooCafé som är en ovärderlig samarbetspartner och som är till stor hjälp.

Social Media Club

2011 tog jag beslutet att ansluta Social Media Club Skåne till den officiella non-profit organisationen Social Media Club. Social Media Club är en internationell non-profit organisation grundad i USA av Chris Heuer och Kristie Wells i mars 2006. Mottot är ”if you get, share it” och det är just vad det handlar om, att dela med sig av kunskap, tankar och idéer om sociala medier. Vill du veta mer om den internationella organisation kan du läsa mer på deras hemsida socialmediaclub.org.

 

Hejdå Social Media Club och välkommen Social Media Com

Nu har det blivit dags att gå vidare, och jag har därför tagit beslutet att gå ur den internationella organisationen och stå helt på egna ben igen. Den största anledningen är att min förhoppning om ett större utbyte inom organisationen inte riktigt blev som jag hade tänkt, och eftersom jag startade själv så är steget inte långt att göra det igen.

Social Media Club i Sverige

Annika Lidne aka @annika startade den första klubben i sverige, Stockholm Social Media Club, och den är fortfarande aktiv. Mer info finns antingen på facebooksidan eller facebookgruppen.

I Göteborg startade Social Media Club Göteborg 2009 och sedan mars 2011 är det  Maria Gustafsson på MIKU aka @mikumaria som är ansvarig. Mer info hittar du på hemsidan, facebooksidan eller i facebookgruppen.

I Uppsala län, Uppsala: Social Media Club Uppsala, drivs av Daniel Erkstam aka @erkstamsida i Facebook.

I Dalarna, Borlänge: Social Media Club Dalarna, drivs av Niclas Deeped Strandh aka @deepedsida och grupp i Facebook.

I Västerbotten, Umeå: Social Media Club Umeå, drivs av Ingela Hjulfors Berg aka @kesomackansida i Facebook.

Sedan sommaren 2010 finns det också en Social Media Club Chapter Support Association i Sverige. Enkelt uttryckt en svensk styrelse som kan hjälpa nya klubbar starta upp och driva sin SMC. Även med en sida i Facebook.